Der er mange "sociale netværk" på nettet. Efterhånden har jeg en profil en del steder. På nogle få af disse netværk er jeg relativ aktiv, selvom min aktivitet muligvis ikke altid er af direkte "socialt dyrkende kararakter". Dette gælder f.eks. Flickr, hvor jeg har mit fotogalleri. På andre netværk har jeg kun en profil fordi jeg har været nysgerrig efter at se hvad det er for noget eller fordi jeg bare er blevet inviteret til at oprette en på et tidspunkt. I denne gruppe hører f.eks. Skum, LinkedIn, MySpace og Facebook til.

Netop Facebook synes at eksplodere i popularitet i blandt vennerne i øjeblikket. Og det er da til dels forståeligt, da sitet rummer nogle muligheder for at pleje venskaber og kontakter som ikke er lige så let og tilgængelig af andre veje. Men mange af mulighederne er dog af lidt teenager-nørdet karakter som jeg føler mig lidt for gammel og/eller travl til at bruge tid på (måske mest travl, da jeg vist stadig er lidt for meget en teenager-nørd på mange måder;-)). Men det er nu ikke den eneste årsag til at jeg er lidt tilbageholdende med hvad jeg laver på Facebook...

For nylig har Facebook's "Terms of Use" været en del omtalt i medierne. Problemet med disse er at Facebook faktisk tager sig rettighed til at kunne gøre stort set hvad de vil med alt hvad der bliver skrevet og uploadet til sitet. Dette gælder f.eks. også de billeder folk uploader til sitet. Men det er nu ikke min eneste betænkning ved sitet...

Man kan skrive en lille one-liner status med hvad man går og laver eller hvordan man har det, som ens kontakter automatisk får vist når de er på Facebook. Og det er sådan set rimelig smart og sjovt at følge med i hvad vennerne laver, men selv er jeg nok bare lidt for værnende om mit privatliv til at bruge denne feature. Jeg er også lige kommet hjemme fra godt og vel tre uges rejse, og det kunne selvfølgelig have været sjovt at fortælle hvor man var undervejs, men akkurat som jeg ikke har lyst til at skilte med at min lejlighed står tom på min hjemmeside eller på min telefonsvarer, har jeg heller ikke lyst til at gøre det på min Facebook profil.

Men måske er brugerudviklede applikationer det allermest irriterende og skræmmende ved Facebook, selvom det også samtidig må siges at være en af Facebooks absolutte stærke sider. Meget kommunikation på Facebook foregår netop via disse specielle applikationer udviklet af Facebook brugere selv. F.eks. er der en applikation der gør det muligt at sende drinks til hinanden, og sender man en drink til en som ikke har applikationen installeret, så skal modtageren installere applikationen for at se hvad det er for en drink man har fået. Fint nok, så længe det ikke tager overhånd med antallet af applikationer folk bruger, men det synes jeg altså det gør. Og så fornemmer jeg en vis umodenhed fra mange applikations-udvikleres side, for hvem det tilsyneladende alene handler om at få flest mulig folk til at installere sin applikation stort set uanset hvilke midler der skal til... Selvfølgelig bliver man nysgerrig når en sød pige sender en invitation til at installere en "Secret Crush" applikation som skal fortælle om man kender nogen der i hemmelighed har været eller er lidt varm på en. Men når man så opdager at man skal invitere 5 af ens venner til at installere applikationen før man selv kan aktivere den, så trækker jeg altså hurtigt håndbremsen. Kan jo godt regne ud hvorfor man så selv højst sandsynligvis har fået invitationen i første omgang... Er også begyndt at læse kommentarer på en applikations hjemmeside før jeg overvejer at installere en sådan. Og når man så f.eks. på applikationen "X Me"'s hjemmeside kan se folk brokke sig over at den nogle gange sender en besked til alle ens Facebook venner selvom man kun angav en enkelt modtager, så trækker jeg også bremsen. Det kunne være en uheldig fejl som udvikleren har rettet 10 minutter efter den er opdaget, men det kunne også være en bevidst skjult "feature" som skal sikre hurtigst mulig spredning af applikationen. Og i applikationer på Facebook har jeg desværre indtryk af at det ofte er det sidste der er tilfældet. Og sådan er der bare generelt rigtig mange ting ved mange af de applikationer der er lavet til Facebook som giver mig associationer i retning af kædebreve, pyramidespil, virus, spyware og usmagelige tricks fra WWW's barndom der skulle sikre flest mulige besøgende på en hjemmeside uanset om de kom der af egen fri vilje eller ej (Kan du huske de netværk man kunne tilmelde en hjemmeside, så der automatisk åbnede en ny tilfældig hjemmeside i netværket når man forlod en af de andre?).

Men der er da også nyttige applikationer. F.eks. går "Flick Photos" det muligt at vise billeder i ens Facebook profil via sin Flickr konto. På den måde kan man have billeder i sin profil uden at uploade dem direkte til Facebook (*). At "Flickr Photos" så endnu tydeligvis er på et tidligt udviklingsstadie og er fyldt med fejl og mangler, må man jo så leve med. Jeg har i hvert fald endnu ikke iagttaget eller hørt om problemer med applikationen som antyder at der ikke er tale om en seriøst tænkt applikation. Og applikationen "What I'm Listening To" sikrer lidt dynamik i min profil så længe jeg spiller lidt LastFM radio en gang i mellem, eller af anden vej spiller musik som fodrer min LastFM profil (f.eks. spiller fra min egen mp3-samling via min Squeezebox).

Men generelt set gør min skepsis og forsigtighed mig nok til en rigtig kedelig Facebook bruger/profil;-)

Update: Mere interessant/skræmmende læsning om Facebook.

(*) Update 29/11 07: ARGHHH, opdagede lige at Flickr Photo applikationen faktisk også uploader de billeder man vælger at vise til en Facebook server, og ikke tager dem direkte "on-the-fly" fra Flickr's servere når de vises. Det betyder at Flickr Photo pt. ikke er en work-around til de rettighedsproblemer der er med ting uploadet til Flickr. Jeg har omgående foreslået udvikleren af applikationen at ændre dette. Men ellers er der også mange andre Flickr-applikationer til Facebook som jeg måske skulle tage og prøve hvad er værd...

Update 2/12 07: Har prøvet en ny applikation til visning af Flickr billeder på Facebook. Og den virker mere gennemarbejdet og har flere konfigurationsmuligheder end Flickr Photo jeg brugte før havde. Men My Flickr løser heller ikke umiddelbart ovenstående problem, da billeder der vises på ens profil stadig gemmes på en facebook server. Men så vidt jeg kan forstå er det en slags implicit caching som My Flickr (eller andre applikationer) ikke har mulighed for at kontrollere. Så måske tæller det ikke med som upload til Facebook juridisk set(?). Anyway, My Flickr kan sættes op til kun at vise helt små udgaver af ens billeder på sin Facebook profil, og det begrænser da i hvert fald lidt hvad Facebook kan bruge billederne til.

Update 5/1 08: Det viser sig at i hvert fald ét af ovenfor omtalte Secret Crush applikations formål var at installere spyware på brugernes PC!

Update: Se også nyere relaterede indlæg:

Comments

Write a comment... 

 

Tænk.. jeg var ikke klar over - at deres 'Term Of Use' var så suppekt..
Jeg giver dig ret i at det er meget teenage agtigt.

Jeg har også haft betænkligheder ved de apps. man installere fra andre brugere..

Personligt har Facebook givet mig mulighed for at få kontakt med flere personer jeg kender eller har kendt, end det er lykkes mig gennem LinkedIn.


 

Tak for flickr tipsene, jeg har selv ikke været forb.... tilfreds med de mange applikationer, det ligner My Flickr er et skridt i den rigtige retning.

 

Hey stig, to interessante indlæg om Facebook. jeg er dog enig med Kristian, for mig har det givet en helt uanet mulighed for kontakt med folk, naar jeg nu bor i et så fucked up sted. Men er ellers enig i deres underlige terms of use, og i deres masser applikationer. Som legebarn, er de der meget sjove at prøve i starten (og bemærk, der er nok en nedadgående brugerkurve over applikationer efter hvor lang tid man har været med i Facebook), men bliver hurtigt meget irriterende.
Og Stig, din blærerøv, du er da ikke en kedelig facebook bruger: alt dette skrivning viser da at du er den mest aktive jeg kender :-)

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.