Manhattan skyline panorama set fra Brooklyn (26. aug. 21:50).

Jeg har været i New York City i nogle dage på en rimelig hurtigt og spontant arrangeret tur. Et par enkelte indtryk derfra er...

Da jeg med et par timers forsinkelse ankom til Newark lufthavnen torsdag eftermiddag ved 17 tiden lokal tid røg jeg selvfølgelig lige ind i en trafikprop hvor alt stod helt stille i Lincoln Tunnel på vej ind til byen. Men sådan er New York City vel. Efter at have fundet mig tilrette på mit hotel ville jeg lige ud og have en enkelt lille godnatøl inden jeg gik i seng. På det tidspunkt var klokken vel omkring 20 lokalt, men da det svarer til kl. 2 om natten i Danmark, var jeg selvfølgelig begyndt at blive lidt træt efter den lange rejse, og forestillede mig bare at finde et stille og roligt sted. Da hotellet lå lige om hjørnet til Times SquareBroadway, gik jeg selvfølgelig derned... Hvilket chok det var! Ok, jeg burde måske ikke være overrasket, men aldrig havde jeg forestillet mig det kunne være proppet og kaotisk. De mange neonreklamer og storskærme der konstant blinkede og forstyrrede, alle menneskene og den larm der var, var så stressende at jeg var lige ved øjeblikkeligt at vende om og tage det første fly hjem til København for at finde et roligt sted midt på Strøget:-)

Siden hen blev jeg nu meget mere fascineret af Times Square, og der gik ikke en dag hvor jeg ikke lige tog en runde (eller to) for lige snuse til stemningen. Specielt om aftenen nød jeg disse ture på et sted som måske ikke ligefrem oser af god smag, men til gengæld er så ekstremt amerikansk at det er svært ikke at være lidt fascineret. Selv den lokale politi-station på pladsen har et neon-skilt der blinker, og midt i det hele er der placeret en lille bygning som huser noget så mærkeligt, for stedet i hvert fald, som et US Army rekruteringskontor. Også på denne lille bygning har de selvfølgelig en storskærm placeret, og der kører der så konstant sentimentale promotion-videoer for optagelse i den amerikanske hær!

I NYC har de en høj kø-kultur ved busstoppestederne. Selv midt i myldretiden står de én og én på række omhyggeligt helt ude langs fortovskanten, så de heller ikke spærrer for de forbipasserende fodgængere. Står der f.eks. 20 personer sådan når en stopfuld bus kommer som kun tager tre passager med, så bliver de sidste 17 pænt stående på linien uden så meget at blinke. Jeg var målløs både første og anden gang jeg så det. Kunne aldrig forestille mig det sådan i København:-)

Those bastards... De tog sgu min schweizerkniv i sikkerhedstjekket da jeg skulle ud og se Frihedsgudinden og Ellis Island. Og jeg kunne ikke få lov at få den igen bagefter:-/ Et godt råd i øvrigt er at bestille et adgangstegn et par dage før hvis man vil op i soklen som Frihedsgudinden står på (selve statuen er lukket for offentlig adgang). Jeg var heldig at tilsnuske mig et adgangstegn, tilsyneladende fordi jeg kom alene. Alle andre der stod foran mig i færge-køen fik kun lov at komme ud til øen Liberty Island, men ikke adgang op og kigge i museumet i soklen og ikke mindst nyde udsigten fra denne.

Tømmermænd er akkurat lige så slemme i NYC som derhjemme. "Spildte" en ellers flot klar og skyfri dag på den bekostning. Men skidt, aftenen før var nu ganske fornøjelig:-)

Jeg er ved at udvikle mig til en fotonørd (igen). Det meste af tiden i NYC havde jeg to kameraer på mig (og det er ikke inkl. mobilen). Det lille handy Canon med vridbart LCD-display til de hurtige "streetphotos" og ekstreme eller svære vinkler, og den store Panasonic med supertele som også er meget mere velegnet til fotografering i dårlig belysning uden flash. For det ikke skal være løgn købte jeg endda impulsivt yderligere to kameraer i museumsbutikken til "International Center of Photography". Da jeg opdagede at de havde Lomography kameraer dér, måtte jeg simpelthen have både en Holga og en Fisheye. De færreste kender dem nok, men rolig jeg er ikke gået helt amok. Skal de beskrives med kun ét ord, så må det nok være "legetøjskameraer", selvom mange brugere nok vil finde den betegnelse en fornærmelse for kameraer der er gået hen og blevet basis for en hel kult-fotokultur. Samlet har jeg vel også kun givet omkring 750 kr. for de to kameraer. Jeg vender nok tilbage til hvad det er for nogle i et senere indlæg, og forhåbentlig i hvert fald med nogle billeder i mit galleri på et tidspunkt (Nysgerrige kan f.eks. kigge på Flickr i grupperne "LOMO" og "Holgagraphy" hvis de vil se eksempler på billeder taget med forskellige Lomography kameraer). Iøvrigt kan man også på f.eks. Flickr finde rigtig mange "streetphotos" taget i NYC, og det er til at forstå, for det er en meget inspirerende by for den slags fotografering. Kun min blufærdighed forhindrede mig i at gå helt amok, og nå ja..., så måske også lige følgende lille oplevelse...

Jeg var på et tidspunkt søgt ned på et plateau lidt under gadeplan ved Columbus Circle for at tage nogle lidt mere dramatiske billeder nedefra af et monument og en skyskraber. Fik mine billeder, og opdagede så at det egentlig også så meget fedt ud at tage billeder op af trappen mod en anden bygning, og specielt når der også var folk der gik op og ned af trappen samtidig. Så jeg stod så der et stykke tid med lavt holdt kamera for at få nogle fede "streetphotos" (Plateauet er i forbindelse med en metronedgang, så der var jævnligt folk på vej op eller ned). Jeg ser godt ud af øjenkrogen på et tidspunkt at der står en mand med korslagte arme lidt bag mig og iagttager mig, men tænker ikke umiddelbart nærmere over dét før han efter lidt tid kommer hen og præsenterer sig som en politimand, og spørger hvad det er jeg laver. Det viser sig at han synes det ligner at jeg står og prøver at fotografere op under skørterne på piger på vej ned af trappen. Det fik vist lige min puls godt op et øjeblik, da jeg ikke lige synes det er det sjoveste at blive beskyldt for. Jeg vil nu mene at det skulle være kriminelt korte kjoler hvis der skulle have været bare i nærheden af "noget spændende" at se på mine billeder, og i øvrigt stod jeg åbenlyst lige midt i det hele uden på nogen måde at skjule at jeg tog billeder. Det viste sig da også at han heller ikke for alvor troede at det virkelig var dét jeg forsøgte, men han ville dog alligevel se noget id (Jeg ville også vise ham de billeder jeg havde taget, men dem gad han nu ikke se). Men jeg blev i hvertfald lidt mere tilbageholden med at bruge de lave kameravinkler på offentlige steder efter dén hændelse:-)

New York City er stor, ja. Meget stor. Men Manhattan synes jeg faktisk var overraskende overskuelig. Til dels selvfølgelig pga. det systematisk opbyggede og navngivne vejnet, men en gåtur på tværs af øen var heller aldrig voldsom lang. Og kan man lide at gå, så kan man hurtigt få besøgt mange forskellige bydele til fods. Vil man tage hele turen nord/syd til fods på én gang, så er det dog et større projekt.

Som sædvanlig er der en hel bunke billeder jeg skal have sorteret og puttet i mit Flickr-galleri. Jeg nåede ikke at hvile ordentlig ud efter hjemkomsten i søndags inden jeg startede på arbejdet, så har endnu ikke haft overskud til at kigge på dem (Dette indlæg er den første "overskudshandling" siden hjemkomsten, end ikke åbnet et eksemplar af mine morgenaviser fra ugen der er gået har jeg orket endnu:-)). Men jeg vil tro at jeg har billederne online om et par uger (og mon ikke også inden da jeg har krydret dette indlæg med et par enkelte skud)...

PS: Her ca. en uge efter jeg kom hjem, lider jeg vist stadig en smule af jetlag. Jeg tror jeg har været oppe de fleste nætter når morgenavisen er kommet ind af døren ca. ved 3-tiden:-/

Update 19/9: Der kommer nok til at gå nogen tid med at få alle billederne i galleriet. Først ramt af jetlag, og nu også hårdt af overarbejde som kan komme til at vare et godt stykke tid:-/ Det er dog lykkedes mig at få billeder fra de første 24 timer i New York lagt ud, men det er jo kun en brøkdel af hvad der er på vej...

Update 10/11: Jeg er langt om længe blevet færdig med at uploade mine New York City billeder, men mangler dog stadig i skrivende stund at putte nogle titler og beskrivelser på dem.

Comments

Write a comment... 

 

Tjek lige Carlton Arms Hotel ud..lej evt. et værelse..det er billigt og en anderledes oplevelse. Alle værelser er unikke og udsmykket af lokale kunstnere...Jeg boede, sidst jeg var der, i en "ubåd".

Hotellet ligger vistnok på hjørnet mellem 2nd Ave og 23rd street...tjek evt. på Google :-)

God tur .-)

 

hehe hehe hehe hehe hehe

 

Tak for virkelige gode billeder-det var en hel fryd at se NYC med dine øjne. skal afsted i okt. og shokket bliver vist mindre efter dine billeder og beskrivelse...

 

Selvtak Stine og god tur:-)

 

man kan også købe lomography kameraer i danmark, jeg købte for tre-fire måneder siden lomography fisheye 2, det kostede 5-600kr. nede i IL på gråbrødretorv, det er forresten den fedeste tøj butik i danmark

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.