For et par Är siden havde vi i Danmark en lovgivning som stort set totalt forbÞd digital kopiering, ogsÄ til privat brug selvom man havde originalen. SÄ man kunne f.eks. ikke lovligt ligge numre fra sin egen originale CD pÄ sin "MP3-walkman" og hÞre dem mens man joggede, eller brÊnde en kopi til bilen eller sommerhuset. Det virkede helt urimeligt. NÄr der en gang i tidernes morgen var vedtaget speciel lovgivning for digital kopiering, sÄ var det fordi digital kopiering oprindelig var lig eksakt kopiering, og frygten for denne nye mulighed har utvivlsomt vÊret stor. At MP3-formatet sÄ senere blev opfundet som et format der kunne komprimere lyd kraftigt, men ogsÄ samtidig med et vist tab af kvalitet til fÞlge, er en lille krÞlle pÄ den historie. Konvertering til MP3-formatet blev og bliver den dag idag ogsÄ betragtet som en digital kopiering.
Politikerne kunne tilsyneladende godt (med nogen tids tÞven) se det urimelige i den forÊldede lovgivning, og vedtog i sommeren 2001 en lov som gjorde det lovligt at kopiere originalt digitalt materiale til eget brug. Faktisk gik den nye lovgivning sÄ langt at man gerne mÄtte lÄne f.eks. CD'ere fra biblioteket, venner og uvenner med henblik pÄ kopiering til eget brug. Tak for det. Det var mÄske lidt mere end vi egentlig behÞvede, men tak for det. Loven kom bare med en pris gennemtrumfet af voldsomt protesterende pladeselskaber: Der blev lagt en afgift pÄ tomme optagbare digitale medier. PÄ mange mÄder en urimelig afgift, idet afgiften skulle betales af alle, uanset hvad de f.eks. brÊndbare CD'ere blev brugt til. Selv er jeg f.eks. helt holdt op med at bruge disketter for mange mange Är siden, men jeg skal stadig betale afgift for alle de CD'ere jeg gemmer mine dokumenter og datafiler pÄ.
Nu (11. dec. 2002) har Folketinget sÄ vedtaget en ny lovgivning som igen gÞr det ulovligt at kopiere digitalt materiale. Jeg har ikke nÊrstuderet den nÞjagtige formulering af den nye lov, men som jeg forstÄr er der "kun" tale om forbud mod kopiering af materialer med "kopisikring". Det vil dog nÊppe gÞr den store forskel i praksis, da trenden lÊnge har vÊret at afprÞve alle mulige forskellige kopisikringer i nyudgivelser. Og med sÄdan en lovgivning vil det da hurtigt blive et must med kopisikring pÄ enhver ny digital udgivelse. Men sÄ har man vel ogsÄ fjernet afgiften pÄ de indspilbare medier igen? NÊeh, vi skal fortsat betale afgift, nu bare for noget der pludselig er ulovligt men som vi Äbenbart alligevel forventes at gÞre??? :-/
Den nye oprethavs lovgivning gÞr det i Þvrigt ogsÄ ulovligt at importere dvd-film, cd'er, bÞger, computerspil og andre kulturprodukter fra lande uden for EU. Det er stadig tilladt at kÞbe til sig selv, f.eks. via internet-shops, men det er ikke mere lovligt at lave en forretning ud af at importere "smalle" DVD og CD udgivelser, som ellers ikke er i normal distribution i EU.
Links:
Comon.dk - Om den ny lovgivning,
Initiativet Digitale ForbrugerRettigheder og dennes Underskriftindsamling imod den nye lov,
L19 - Lov om ĂŠndring af opretsloven,
Den tidligere lovgivning (sommer 2001 - december 2002) beskrevet/kommenteret af en jurist,
KÞb dine CDR'ere afgiftfrit pÄ tysk internetshop