På lørdag er der Danish Music Awards hvor den danske musikbranche kårer hvad den selv synes er årets danske navne. Her er hvem jeg tror jeg primært vil tænke tilbage på, når jeg tænker på dansk musik fra 2006 om et års tid eller mere...

Under Byen "Af Samme Stof Som Stof"
En udgivelse jeg var meget spændt på, da bandets hidtige primære komponist Katrine Stochholm havde forladt skuden. Selvom Katrine Stochholm stadig havde komponeret nogle af numrene på pladen, så viste det sig at være Thorbjørn Krogshede som primært stod ved det komponistiske ror på dette album. Det kom der er lettere stilskift ud af, hvor rytmerne bl.a. virkede til at være mere centrale i lydbilledet. Jeg kunne rigtig godt lide udfaldet, og måske var det endda også lidt tiltrængt inden det gik lidt for meget i selvsving. Men siden har nu så også Thorbjørn Krogshede forladt bandet, så hvad mon sker næste gang?

Trentemøller "The Last Resort"
Nok et nyt navn som "selvstændig" musiker, men længe højt respekteret DJ/mixer i ind og udland. Anders Trentemøller trækker mig nok lidt længere ud af electrinca'ens veje end jeg plejer at komme. Og når en kunstner kan dét, så må det jo betyde at han besidder noget særligt. Jeg kommer dog ofte til at savne noget mere vokal på pladen end de spredte ord der dukker op hist og pist. Hvis der var lagt vokaler på alle albummets numre ligesom der er på de to single-udgaver af "Always Something Better" og "Moan" så tror jeg ubestridt det havde været årets album for mig.

Veto "There's A Beat In All Machines"
Årets gennembrud? Ok, jeg er ikke helt sikker på om de sælger rigtig mange plader, men hvis man ikke vil kalde Trentemøller for et nyt navn, så må det i hvert fald - i mine ører - være Veto der snupper prisen som årets navn. Fed debut, og airplay har de også fået meget af. Og så også rigtig gode live.

Mikael Simpson "Stille & Uroligt"
Jeg er stor fan er manden, og det er et godt album han har sendt på gaden. Men det er vel egentlig ikke bedre end hvad han har udgivet før, så hvorfor er det pludselig nu han skal have den helt store "medie-hype"? Er vel det navn der hidtil har taget flest priser rundt omkring for sin 2006 udgivelse, og er også flittigt DMA-nomineret. Fint nok, men er ikke sikker på at jeg synes at hans nye adskiller sig ikke så meget fra hans tidligere udgivelser at jeg rigtig kan tænke på 2006 som et år hvor han gjorde sig ekstra bemærket.

The Sandmen "White Trash Red Front"
Ok, en stor del af det er jo nok nostalgi. Og nyskabende er det vel heller ikke ligefrem. Men et forbandet godt comeback er det bestemt. Rart at høre dem rocke sammen igen.

Hvad var så årets bedste danske plade? Jeg tror ikke jeg kan vælge en enkelt, men Veto og Under Byens album udkom allerede i foråret, og er således dem der haft mest tid til eventuelt at blive glemt. Så måske skal de have lidt ekstra point for ikke at være dét alligevel? Veto får nok også lidt ekstra point fordi de dukket frem i 2006 (argh, og en smule i 2005;-)). Hvis Trentemøller havde haft vokaler på numrene på albummet, så tror jeg han havde været svær at komme udenom som årets album, men det har han som sagt ikke (eller i hvert fald i ret lille grad). Mikael Simpson? Ja, det er en god plade, men ikke i mine ører bedre end de to forrige selvom det først er nu han får den helt store eksponering. Sandmen? Argh, årets comeback må de nok nøjes med:-) Jeg tror jeg hælder mest til Under Byen hvis jeg skal vælge et enkelt album ud som årets bedste, men et tæt opløb.

Har jeg i øvrigt glemt Nephew? Nej da, de kommer nok lige efter ovenstående i min rangering. Men også en god plade.

Med den interesse i musik jeg har, så burde jeg surfe rundt på myspace.com og lignende sites for ny og spændende musik. Det orker jeg desværre ikke rigtig, og savner dengang der var et program der hed Beat på P3 der gjorde meget af det nysgerrige opsøgende arbejde for mig. Ja, jeg har hørt om det nye Liga på DR TV, men har ikke lagt ører og øjne til det endnu (det er ret sjældent jeg ser tv udover nyheder, fodbold og simpsons). Men med mit begrænsede indblik i "undergrunden", så er her et par af de ting jeg er spændt på i 2007:

Dúné
Jeg missede dem på sidste års Roskilde Festival selvom de stod på listen af ting jeg godt gad se. Dengang var det dog kun på baggrund af "hypen" omkring dem som nu siden næsten har taget "engelske" højder. Nu har man så i et godt stykke tid kunne høre første single, og den har kun skærpet min appetit på debutalbummet der skulle udkomme til maj.

Speaker Bite Me
Kunne meget vel blive årets comeback i 2007. Første udslip fra den kommende plade er til fri download, og lyder rigtig lovende synes jeg. Det er 6 år siden bandet sidst udgav noget sammen. Spændingen forventes udløst 19. marts.

I Know That You Know
Troels (aka. "Supertroels") fra Veto har et soloalbum på vej under navnet "I Know That You Know". Lyttere af Barometeret har kunne ligge øre til et rigtig interessant nummer som der dog ikke bliver plads til på hans kommende solodebut. Og på hans blog kan man ind imellem finde flere mix og teasere med det han går og leger med i studiet. Der er vel egentlig kun en fornemmelse, men jeg tror der er noget spændende på vej i slutningen af marts:-)

Comments

Write a comment... 

 

There are no comments to this post

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.