Bemærk at min lille serie af Squeezebox indlæg har nogle år på bagen efterhånden. Jeg vil mene at det stadig er en god lille introduktion til hvad en Squeezebox er og kan, men gå ikke for meget op i specifikke detaljer beskrevet. Både software og firmware til Squeezebox er blevet opdateret talrige gange siden dette blev skrevet, og meget er ændret og tilføjet i de nye versioner. Det jeg kalder SqueezeNetwork i indlægget hedder i øvrigt mysqueezebox.com i dag, og SlimServer skiftede først navn til SqueezeCenter, så til Squeezebox Server og senest til Logitech Multimedia Server. Nå ja, og Slim Devices er forresten blevet købt af Logitech, og der er nu en hel "familie" af Squeezebox produkter. Men de fungerer alle stadig efter samme grundlæggende principper som beskrevet i disse indlæg...

I fortsættelse af indlægget forleden er her lidt flere erfaringer med min nye Squeezebox 3 Hi-Fi "media hub" (eller hvad pokker man kalder sådan en dims) hvormed jeg kan høre netradio og mp3 (mm.) på Hi-Fi anlægget.

Setup var let. Installerede SlimServer softwaren på min XP Pro x64 baserede PC, tilsluttede Squeezebox til lysnettet, netværket og Hi-Fi anlægget. Ja, og det var faktisk nogenlunde dét... Havde egentlig regnet med at jeg også skulle åbne et par porte i PC'ens firewall før der var hul igennem, men det var ikke nødvendigt i mit tilfælde.

Squeezebox kan ikke spille uden at være koblet op til en eller anden server, og det kan enten være til SlimServer kørende på en lokal PC, eller det kan være til Slim Devices' SqueezeNetwork på internettet. I det sidste tilfælde behøver ens egen PC ikke at være tændt, men det kræver selvfølgelig at Squeezebox har adgang til internettet. Det er selvfølgelig også kun når man er koblet på SlimServer at det er muligt at bruge Squeezebox til at afspille sin egen lokale musik-samling, men netradio virker både via SlimServer og SqueezeNetwork.

Uden at have studeret teknisk dokumentation på hvordan Squeezebox fungerer i sammenspil med SlimServer/SqueezeNetwork nærmere, så er jeg efter et par dage med dyret ikke i tvivl om hvordan tingene overordnet hænger sammen. Squeezebox er først og fremmest en boks som konverterer de digitale lydformater til et analogt signal så det kan føres videre til Hi-Fi anlægget (der er dog også en digital udgang hvis man ønsker det), et flot display og en modtager til fjernbetjeningen. Egentlig logik og data ligger der derudover ikke meget af gemt i Squeezebox. Squeezebox behandler blot den digitale musik den modtager fra SlimServer/SqueezeNetwork, viser det indhold på displayet der bliver sendt samme sted fra, og sender eventuelle kommandoer modtaget fra fjernbetjeningen i modsat retning til serveren.

Med andre ord, så er det SlimServer eller SqueezeNetwork som definerer hvilke muligheder og hvilken menustruktur du ser på Squeezebox, og det er i øvrigt værd at bemærke at muligheder og menustruktur er lidt forskellige afhængig af om man er koblet op på sin egen SlimServer eller på SqueezeNetwork. De fleste ting kan styres fra fjernbetjeningen, men visse ting som f.eks. at lytte til en netradio hvis URL-adresse ikke er foruddefineret eller gemt som en af dine favoriter, skal startes fra SlimServer eller SqueezeNetwork (dvs. via en webbrowser). Men når først en radiokanal er kodet ind som en favorit, så startes den bare fra fjernbetjeningen.

Der er stor fleksibilitet (lette udvidelses- og opgraderings-muligheder) ved dette design, men en ulempe ved arkitekturen er at du f.eks. skal definere dine favorit radiostationer begge steder, da der ikke er nogen automatisk synkronisering af opsætning mellem din SlimServer og din SqueezeNetwork konto (Dette gælder den aktuelle SlimServer version 6.2. Jeg er blevet fortalt at synkronisering af favoritstationer skulle komme i SlimServer version 6.5).

Det er i øvrigt en 24-bit Burr-Brown Digital-til-Analog konverter der sidder i boksen, og det skulle efter sigende være noget som Hi-Fi freaks har respekt for. Lydkvaliteten er da også så god at jeg overvejer om jeg helt skal droppe min FM-tuner. Alle DR's kanaler kan alligevel aflyttes med ganske god 128Kbps kvalitets lyd over nettet, hvilket efter sigende er på niveau med 160-192Kpbs DAB-radio, og dermed oftest bedre end kvaliteten på DR's DAB-kanaler (Se: 1, 2, 3).

SlimServer

SlimServer er en open source Perl-baseret server hvis brugerflade er webbaseret (udstillet på port 9000) og således via en browser både kan betjenes fra PC'en selv og fra en anden PC tilkoblet netværket. Da jeg har SlimServer installeret på min PC i soveværelset, finder jeg det f.eks. meget praktisk også at kunne betjene SlimServer fra min bærbare når jeg sidder inde i stuen. SlimServers helt store styrke er dens åbenhed. Dels er det er open source program, men først og fremmest tillader den installering af plugins som andre eller en selv har lavet. På den måde har jeg f.eks. fået installeret support for Last.fm selvom det ellers ikke er understøttet "out-of-the-box". Der er et bredt udvalg af plugins folk har lavet at finde hos Slim Devices og rundt omkring på nettet. Og jeg har også allerede fået en idé til en plugin jeg selv vil lave, jeg skal bare lige sætte mig lidt ind i Perl-programmering først:-)

SqueezeNetwork

SqueezeNetwork er en service man kan koble sin Squeezebox på og høre netradio uden at have sin PC med SlimServer kørende. De væsentligste, men ikke alle, funktionaliteter fra SlimServer er også at finde her. På et enkelt interessant punkt giver SqueezeNetwork endda også mulighed for noget der pt. ikke er muligt med SlimServer. Som noget helt nyt er det nemlig nu muligt at integrere til Pandora!

Last.fm og Pandora

For et par år siden oprettede jeg min egen radiostationLast.fm. En radiostation som jeg normalt tænker på som Rockland FM :-) Last.fm er en spændende koncept hvor man selv oplærer sin netradio til at spille den slags musik man kan lide. Det fungerer ved at Last.fm kigger på andre folks Last.fm stationer som har en musikalsk profil der ligner din, og udvælger numre fra disse. Man kan så løbende optræne sin profil ved at angive om man kan lide eller ikke lide de numre der spilles. Da jeg startede med at bruge Last.fm kunne radiostationerne afspilles i en ganske almindelig mediaplayer som f.eks. WinAmp eller Windows Media Player, men efter at Last.fm for et stykke tid siden lavede systemet om så man skulle bruge en speciel afspiller har jeg ikke lyttet til Last.fm overhovedet. Dels fordi jeg så ikke regnede med at jeg i fremtiden ville kunne aflytte den via en "media hub" a'la Squeezebox (som jeg længe har planlagt at anskaffe), men i øvrigt også fordi jeg havde en idé om at nedlægge min lidt "spammede" musik-profil og optræne en ny mere enkel og "skarp" musikprofil op fra bunden på et tidspunkt. Men takket være at en bruger har konstrueret et specielt plugin til SlimServer er det i hvert fald også muligt at aflytte sin egen og andres Last.fm stationer med Squeezebox. Og det er inkl. at med fjernbetjeningen at kunne angive om man kan lide de afspillede numre eller ej... Min umiddelbare erfaring med denne plugin er at den ikke altid gør min Squeezebox klippestabil, men den er fortsat under udvikling, så mon ikke det hjælper med tiden? I hvert fald en dejlig overraskelse at jeg også kan høre Last.fm stationer med min Squeezebox:-)

Måske har du hørt om Pandora, det er i hvert fald en netradio som er meget omtalt for tiden. Ligesom Last.fm kan man optræne radiostationer på Pandora. Men i stedet for at sammenligne med andre folks musikprofiler, så sker udvælgelsen af musik "videnskabeligt". Numrene i Pandora's musikdatabase er analyseret for særlige musikalske kendetegn, og fortæller du Pandora om et nummer (eller kunstner) du kan lide, så finder Pandora andet musik med lignende kendetegn at afspille. Bortset fra at man kan få lov at høre nogle enkelte numre på Pandoras hjemmeside uden at oprette en profil, så er det en tjeneste der i længden kræver at man opretter en profil, og da Pandora indtil videre kun har en aftale med den amerikanske pladeindustri er det i princippet kun amerikanere der kan oprette en sådan. Det er dog let at snyde... Bare angiv et amerikansk postnummer når du opretter profilen:-) Når du så har din Pandora-profil, kan man koble sig på den via SqueezeNetwork, og det er ret godt lavet. Igen har du via fjernbetjeningen til Squeezebox de sædvanlige Pandora-muligheder for at angive om du kan lide numrene der afspilles eller ej, og måske allermest cool, du kan søge... Du kan sidde med fjernbetjeningen i sofaen og skrive navnet på et nummer eller en kunstner du godt kan lide, og straks begynder din Squeezebox at spille det ønskede eller noget der ligner! Pandora via Squeezebox er i længden en tjeneste der vil koste penge ($36 for et års abonnement - ved ikke om non-US brugere stadig vil kunne slippe igennem her?), men der er tre måneders gratis prøveperiode at starte med.

Relaterede indlæg:

Comments

Write a comment... 

 

Tak for de fine squeezebox indlæg - rigtigt spændende! (Jeg går selv og tæller på knapper - men måske jeg venter til apple kommer på gaden med et fuldblods mediecenterboks der både kan viderekolportere tv, video, radio og musik i det hele taget). I mellemtiden: kan du fortælle hvordan det er med iTunes, deres fil format og - særligt - de musikfiler man har købt gennem iTunes music store. Kan man spille dem på squeezebox?

mvh

Jon

 

Jon, jeg har hverken en iPod eller erfaring med iTunes. Ifølge dokumentationen virker Squeezebox med iTunes, men hvad det præcis betyder aner jeg ikke. På http://www.slimdevices.com/pi_features.html står der at "iTunes AAC files can be played from SlimServer running on Mac or Windows", men ved ikke om det er et fuldestgørende svar.
Jeg ville evt. prøve at søge yderligere information eller spørge i deres forums på http://forums.slimdevices.com/

 

Jon, kommer lige i tanke om en SlimServer feature jeg ikke har prøvet. Det skulle være muligt at downloade og installere SlimServer uden at have Squeezeboks. SlimServer er freeware.

Når SlimServer er installeret, så skulle det være muligt at bruge den som en server der streamer musik i MP3-format (sæt din sædvanlige MP3-player software til at afspille fra http://localhost port et-eller-andet...). Jeg vil tro at du på den måde kan afprøve om den vil afspille den musik du har købt på iTunes.

Iøvrigt er der vist også en freeware Squeezesoft java-applikation du kan bruge i stedet for din sædvanlige MP3-player software. Denne emulerer de fleste features i selve Squeezebox hardwaren. Så alt i alt skulle det rimeligt meget være muligt at afprøve hvordan det er at have en Squeezebox og hvad den kan.

Men har ikke selv prøvet noget af dette.

 

Hej Stig.

Jeg har selv en Squeezebox 3 i kikkerkten og kunne derfor tænkte mig at høre om din erfaring med at styre musikvalg via Slimserver (og ikke radio via SqueezeNetwork) fra fjernbetjeningen. Er det til at have med at gøre eller benytter du altid din PC til at vælge musik fra Slimserver?

Mvh. Jonas

 

Hej Jonas,

Jeg går ud fra at du mener hvordan det er at styre aflytning af musikfiler du har liggende lokalt på din PC? Det er ikke noget jeg bruger til dagligt, bruger faktisk kun min Squeezebox til netradio. Men umiddelbart ser det ud til at være ligetil at navigere rundt i kunstnere og albums vha. fjernbetjeningen. Og hvis musikken er mærket med genre og årstal i MP3 ID3 tags, så ser det også ud til at man kan vælge musikken ud fra dette.

Man kan også høre netradio via SlimServer, og det gør jeg hvis jeg skal høre radio-stationer som kræver en plugin der ikke er tilgængelig på SqueezeNetwork (f.eks. LastFM stationer og Realplayer radio via AlienBBC plugin). Men det var nok ikke det du mente?

 

Hej Stig

Jeg har lige prøvet en Squeezebox, men jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg tuner til DRs kanaler. Kan du Hjælpe ?

På forhånd tak,
MZ

 

Hej Jonas,

Det er utrolig nemt at navigere rundt i sin egen MP3 musik. Der er som Stig skriver gode søge funktionaliteter, og man kan vælge blot at browser rundt i samlingen, ingen problemer der.

Lasse

 

Hej MZ,

Nu skriver du ikke præcis hvor du går i stå, men...

Du kan finde adresser til alle DR's netradio streams på
http://dr.dk/netradio/wmp.asp Højreklik på og kopier linket til den stream du ønsker. F.eks. har 128kbps udgaven af DR Barometer adressen http://www.dr.dk/netradio/Metafiler/asx/dr_barometer_128.asx

Hvis du kører via SlimServer på din egen PC så skal du bare åbne din SlimServer og klikke på linket "Radio Tune In". Indsæt nu linket til din stream i "Radio URL" feltet og tryk på "Tune in". Thats it. Vil du definere det som en favorit kan du gøre det når kanalen spiller via menuen der fås ved at trykke "->" på fjernbetjeningen.

Hvis du kører via SqueezeNetwork skal du gå under Favorites og angive et navn til stationen i feltet "Title" og og linket til din stream i "URL". Klik så "Add Favorite" og "Save Changes". Du kan nu starte aflytningen med det samme på den lille play-knap til højre for adressen (eller fra fjernbetjeningen selvfølgelig).

Håber det hjalp?

/Stig.

 

Jeg er også hoppet på vognen og har investeret i en Squeezebox 3.

Jeg har tilføjet en række af de danske kanaler efter opskriften ovenfor, men en del af dem vil ikke spille - f.eks. er det umuligt for mig, at få lyd igennem på DR Adagio, mens f.eks. DR Soft fungerer fint. Er der nogen der ved hvad der oplever det samme fænomen og evt. har en løsning?

 

Hej Henrik

Tillykke med dimsen:-)

Har du prøvet om DR Adagio spiller med DR's egen netplayer eller ved at åbne den samme adresse som du fodrer Squeezebox med direkte i en "almindelig" medie afspiller på din PC? Nogle gange har jeg oplevet at nogle af DR's netkanaler bare ikke virker.

Spiller du via SlimServer? Du kan evt. også prøvet at sætte "Radio Station Timeout" op til en højere værdi end de default 5 sekunder. Se under "Server Settings / Network" på din SlimServer.

/Stig.

 

Det er nogle gode indlæg, og jeg har selv gået i rigtig mange måneder og fulgt slim devices. Jeg overvejede allerede at købe en dengang 2'eren var på markedet i USA men følte ikke at den var god nok. Da 3'eren kom var jeg helt vild men tænkte at jeg ville vente lidt indtil jeg fik mit nye anlæg. Nu er den bestilt og kommer om et par dage.. Jeg glæder mig som et lille barn d: Den lyder virkelig som om den er pengene værd! Ellers kunne du vel ik skrive så meget om den ;b

 

Hej Stig

Tak for svaret - Jeg benytter primært min squeezebox 3 uden Slimserveren, da jeg synes det er den mest elegante løsning.
Jeg har kontrolleret, at f.eks. DR Agadio fungerer og er oppe og kopierer linket ind i mine favoritter på min Squeezebox homepage. Jeg får imidlertid en fejl fra boksen, der meddeler, at filen ikkekan afspilles. Det undrer mig, da jeg gør nøjagtig det samme med f.eks. dr oline og dr soft og det fungerer perfekt.

 

Hej Henrik, har lige prøvet Allegro. På squeezenetwork.com kan jeg heller ikke få det til at virke med .asx-adressen. Det virker dog fint via SlimServer, så tilsyneladende er det en fejl på squeezenetwork. Du kan dog bruge de links istedet som du finder på denne side:
http://www.dr.dk/netradio/afspillere.asp
De virkede fint for mig på squeezenetwork.

 

Ville høre om man kunne tilslutte den til et b&o anlæg ? det er en afgørende del hvis jeg skal købe den.. det er det ovale b&o anlæg håber du kan undersøge det..

 

Jørgen: Squeezebox tilsluttes stereoanlægget med ganske almindelige hifi-kabler. Dokumentationen kalder dem RCA-kabler, kan ikke huske om de plejer at blive kaldt noget andet på dansk. Du kan også tilslutte via et standard optisk digitalt kabel. Det er svært at forestille sig at et anlæg der ikke har mulighed for tilslutning via almindelige RCA-kabler, men kender i øvrigt ikke B&O's anlæg.

 

Hej Michael
Tillykke med den. Hvad angår Pandora så er stationen faktisk aldrig holdt op med at virke for mig når jeg lytter via min Squeezebox. Formodentlig fordi opkoblingen foregår via Squeezenetwork som er en server der står i USA.

 

Hej Stig,
Meget god læsning om Squeezebox her på siden. Jeg er ved at opbygge en linux-maskine med Slimserver på, og det fungerer også fint med mp3 filer og lignende. Problemet kommer når jeg forsøger mig med dr's netradioer. Intet spiller. Har forsøgt med .asx, .pls og mms links. Intet fungrer. Jeg får samme resultat ved brug af SqueezeNetworks. Fungerer det stadig for dig med dr's kanaler?

Det skal siges at jeg pt kun anvender SoftSqueeze for at teste inden jeg anskaffer en SB3.

 

Hej Ricki,

ja DR's kanaler fungerer stadig fint for mig. Virker SoftSqueeze ved andre stationer som også sender i Windows Media stream format? Har ikke prøvet SoftSqueeze selv, så ved ikke om det måske er SoftSqueeze der generelt har problemer med Windows Media streams...

I øvrigt kommer der vist en større opdatering af SlimServer softwaren (og navneskift til så vidt jeg husker SqueezeCenter) en af de allernærmeste dage. SqueezeNetwork og SqueezeCenter skulle så bl.a. i højere grad blive integreret så afspilleren automatisk skifter til SqueezeNetwork når computeren er slukket, og der ikke er forskel på menustruktur afhængig af hvor Squeezebox er koblet op. Ikke at jeg egentlig tror at det har betydning for dit problem, men ville lige nævne det nu hvor jeg alligevel er i gang med at skrive her:-)

 

Hej igen,

Så har jeg fået en Squeezebox - genialt stykke hardware! Og netradioerne spiller bare, så mine problemer kan tilskrives SoftSqueeze.

Bare til info for kommende SB ejere som henter inspiration her på siden :-)

 

kan man ikke bare smide et jack/phono stik fra computer til forstærker? pow - webradio.

 

Oliver du får langt fra samme lydkvalitet, det kræver din PC er tændt, det kræver også at PC og HI-FI står i nærheden af hinanden og du har ikke fjernbetjening. For nogen vil at forbinde computeren direkte til forstærkeren sikkert være et fint alternativ, men det har det aldrig været for mig.

 

Hej!
Jeg er den glade ejer af en Squeezebox Duet, bl.a. på baggrund af din rosende omtale af "Squeezebox-familien".
Jeg hører primært Last.FM, men er lidt nysgerrig efter om du/I stadig kan høre Pandora via Squeezebox'en?

 

Hej Peter,

Nej, jeg kunne ellers længe høre Pandora efter de officielt havde lukket for adgang udenfor US. Formodentlig fordi jeg lyttede igennem SquezeNetwork serveren stående i US.
Men for nogle måneder siden blev der også lukket for det smuthul.

Jeg har i øvrigt overvejet at anskaffe fjernbetjeningen til Duet separat. Så vidt jeg forstår kan den fint arbejde sammen med den "gamle" Squezzebox. Fungerer den godt?

 

Ja, den er bare super, og det fungerer bare rigtig godt.
Det eneste der er lidt "tungt" er skiftet mellem SqueezeNetwork og de lokale MP3-filer. (Men det måogså være gældende for den gamle model??) Men bestemt ikke nogen showstopper.

Mht. din overvejelse, så vil jeg nok istedet købe et komplet Squeezebox Duet (Istedet for bare remoten) - Og på den måde få en ekstra reciever til blot 7-800 kr. - Fx til badeværelset med et par aktive højtalere. ;-)

Hvis jeg var dig ville jeg nok investere de sidste 7-800 kr. også, og så få en ekstra reciever med.

 

Ja, det er selvfølgelig en meget god pointe. Ingen tvivl om at det er fjernbetjeningen til Duet der alligevel koster klart mest.
Ja skift fra SN til lokal samling fungerer sikkert ens vil jeg også tro.

 

Hej. Er det muligt at få adgang til sit iTunes-bibliotek via en Squeezebox Reciever?
Jeg har anskaffet mig en iPhone, og med den som fjernbetjening, har man nu muligheden for, via WiFi, at afspille musiksamlingen som ligger på computeren. Dødsmart, bortset fra at jeg gerne vil have musikken over i anlægget istedet for at høre det over computeren. Og der kommer Squeezebox Reciever jo ind i billedet. Men kan jeg så bruge iPhonen som remote, stadigvæk?

 

Personligt har jeg ikke iTunes, men *tror* nok det er muligt at få adgang til iTunes biblioteket via Squeezebox og dermed med fjernbetjeningen til Squeezebox. Og om du kan sætte iPhone op til at blive brugt som fjernbetjening til Squeezebox aner jeg slet ikke noget om.
Men jeg ville nok stille spørgsmålet på SlimDevices debatforums. Der er nok en masse eksperter omkring samspil med iTunes og evt. iPhone:
http://forums.slimdevices.com/

 

Hej,

Tak for en lækker artikel om Squeezebox. Angående Pandora ville jeg lige nævne at den streamer fint i Danmark via en service der hedder Globalpandora.

Hilsen,

Anders

 

Hej,

Ander har helt ret i at det er en super artikel. Ville lige nævne at der findes flere mulighed for at omgå pandora's ip begrænsninger:

http://unblock-us.com - ca. 25 kr. / måned
http://usvideo.org - ca. 25 kr / måned

Overstående kan for eksempel også bruges sammen med netflix :)

Mvh
Kim

 

Tak for tippet, Kim.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.