En ven der der har bosat sig i USA, men kommer hjem til Danmark her til jul, spurgte mig om jeg havde nogle forslag til dansk musik som julegaver. Den slags spørgsmål kan selvfølgelig kun ende som et indlæg i min weblog:-) Her er mine bud:

Nephew - USADSB
Må være årets gennembrud. Lyder musikalsk som en blanding af Depeche Mode og tidlig TV-2, men er måske lidt mere rock'et end de to. Teksterne er nogle spøjse "sprog-legerier" der blander både dansk og engelsk. Meget anbefalesværdigt selvom jeg måske synes de skal prøve at variere deres rytmer lidt mere på deres næste plade. (kopisikret*).
Lake Placid - Make More Friends
En lille festlig og charmerende popperle. Tror ikke de er blevet så stor en kommerciel succes som de fortjener, men måske det kommer?
Blue Foundation - Sweep Of Days
Ikke så store i Danmark, men får en vis opmærksomhed rundt omkring i verdenen. Pop/electronica. Oprindelig meget triphop- (og tildels rap-) orienteret, men de har bevæget sig i en lysere mere poppet og bredere tilgængelig retning på denne deres 2. plade. Nogle gange kan pladen synes lidt for overproduceret til rigtig at lette, men ikke desto mindre en rigtig god plade. (kopisikret*).
Mikael Simpson - De Ti Skud
En spøjs, melankolsk og fængende electronica-plade som Mikael vistnok har hygget sig med at sætte sammen på computeren i soveværelset. Har svært ved at beskrive den musikalsk hvis ikke man kender hans første solo-plade, men den er meget anbefalesværdig.
Lise Westzynthius - Rock, You Can Fly
Intens og meget meget stemningsfuld plade. Nok ikke rigtig nogle kommercielle hits, men hvis man er til mere afdæmpet musik a'la f.eks. Tindersticks er den meget anbefalesværdig.
Swan Lee - Swan Lee
Hvis jeg skal være helt ærlig, så synes jeg måske at deres andet album er på grænsen til at være lidt kedeligt. Men nu har jeg det nok også med at ligge lidt mere vægt på det skæve og anerledes end flertallet. Bestemt ikke dårligt dog, og meget populært. Og i øvrigt et band jeg kun kan have sympati for (men hvor længe kan de blive ved med at leve på dét? ;-) )
Saybia - These Are The Days
Den længe ventede 2'er. Ikke så mange hits som på første. Ambitiøs plade, men man fornemmer også at det har været en kamp at lave den.
Tiger Tunes - Absolutely Worthless Compared To Important Books
Der står 2003 og på coveret, men jeg tror ikke udgivelsen kan være meget mere end et år gammel? Tilhører den legesyge og festlige del af poppen, og kan på den måde siges at være en smule beslægtet med f.eks. Lake Placid. Tiger Tunes er dog mere skæv og eksperimenterende, og er derfor nok mest en mulig gave for dem der virkelig interesserer sig for musik.

Er der nogen oplagte jeg har glemt?

(*) Når en udenlandsk CD forhandles med kopisikring i Danmark, kan man ofte finde den samme CD uden i England og USA. Men hvis det er en CD der kun forhandles i Danmark er der reelt ikke andre muligheder end "det sorte marked" hvis man vil undgå kopisikringer. Jeg opfordrer ikke til noget, men må undrene konstatere at jeg ikke kan se hvilken fordel den danske pladebranche tror de har ved sælge originale CD'ere med kopisikring, når nu næsten alle moderne unge musik-forbrugere kræver at kunne afspille deres CD'ere direkte på PC eller at kunne lave MP3-filer ud fra dem? (Jo, man kan godt omgå kopisikringer med lidt besvær, men det kan man ikke byde almindelige købere at skulle igennem)

Comments

Write a comment... 

 

Efterklang's debutalbum Tripper er en fantastisk plade der lige er blevet udgivet i år. Smuk elektronisk musik, lidt melankolsk hvis man kan li' sådan noget. Synes bare lige den skulle med. :)

http://www.efterklang.net/

 

Franz Ferdinand, helt klart. Og så væk med tude-rock som Saybia.

 

Ooopse dajse von der trallekop, Henning. Ser lige det skulle være dansk musik. Men så Sterling - Lyssværd, det er for godt

 

Blue Foundation var mit aarets fund. Stig, tag lige noeget med naar du kommer.

 

og en anden ting stig: Hvad nu hvis du skulle lave en CD med aarets ti bedste danske SANGE?????
Det er vigtigt at overveje nu her sidst paa aaret

 

(en smule inforstået) Hehe, Erik. Selvfølgelig er det noget af det allervigtigste i verden;-) Ja ja, lad os nu se - måske...

 

Jeg er glad for at se at der rent faktisk er folk med interessant musiksmag der kommer forbi her:-)

Selvom jeg kun kender Windermere og Sterling fra radioen, så er det da i hvert ikke fordi jeg korser mig over forslagene. Mofus er jeg umiddelbart nok lidt lunken på. Har pladen, men har ikke fået hørt den så meget. Men måske jeg skulle prøve at finde den frem igen og give den en chance til?

Efterklang er nok ikke lige gaven til hvem som helst (for nu lige at holde fast i indlæggets oprindelige formål med julegaver et øjeblik), men når det kommer til stykket, så er det jo nok alligevel kun Nephew, Swan Lee og Saybia man tør give næsten "hvem som helst" i gave alligevel.

Amber er en regulær forglemmelse. Den synes jeg nok også selv jeg skulle have sat på listen fra starten af, selvom den vel også hører til de lidt mere alternative.

Tak for alle kommentarerne:-)

 

ahhh glemte helt Powersolo og Aimology (som desværre ikke har lavet en plade endnu) - begge sparkede r.. på Gutter Island.

 

Har lyttet en del til EPO-555 også her på det sidste. De burde måske også være med på listen, omend det bestemt kun er for de særligt musik-interesserede. Almindelige "pop-mennesker" vil nok ikke se noget i dem.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.