I forlængelse af gårsdagens negative og ukonstruktive indlæg, synes jeg lige jeg vil være lidt konstruktiv og give mit bud på de bedste bøger om webudvikling. Generelt lærer alle nedenstående bøger en om standardiserede teknologier og fremtidssikrede metoder. Dét som oftere og oftere i webudvikler-kredse høres omtalt som "forward compatibility". Bøgerne herunder er alle på engelsk, men jeg er ikke sikker på om det er fordi de danske generelt ikke er gode nok, eller om det bare er fordi jeg ikke kender udvalget af danske udgivelser godt nok.

JavaScript - The Definitive Guide
En klassiker som dog havde været noget forældet i et par år indtil 4. udgave endelig kom på markedet omkring årsskiftet 2001/2002. Et must-have hvis man tager JavaScript programmering alvorligt. Hvis du stadig ligger inde med en ældre udgave af David Flanagans bog, så brænd den allerede inden du du når at købe denne "nye" og totalt gennemreviderede bog.
ISBN 0596000480.

Dynamic HTML - The Definitive Reference
Puha, 1. udgave af Danny Goodmans bog, som står i rigtig manges reoler, nåede at blive endnu mere forældet end ovenstående, før den 2. og gennemreviderede udgave endelig udkom i slutningen af 2002. Igen lidt af et must hvis du ønsker at drive det længst muligt med såkaldt Dynamisk HTML (DHTML). Og ja, hvis du ikke allerede har brændt din 1. udgave, så skam dig.
ISBN 0596003161.

Cascading Style Sheets - The Definitive Guide
Eric Meyer er guru'en når det gælder CSS, og denne klassiker fik en grundig opdatering tidligere i år med 2. udgave som også dækker CSS2 og CSS2.1.
ISBN 0596005253.

DHTML and CSS for the World Wide Web
Hvis ovenstående udgivelser ser lidt for skræmmende seriøse og "akademiske" ud, når man nu bare vil hygge sig med at lave lidt små-blæret "lir" på sin personlig hjemmeside, så er Jason Cranford Teagues bog et godt alternativ af den mere uformelle og overkommelige, men stadig ret kvalitets- og standardbevidste, slags. En indføring i både CSS og DOM-programmering med JavaScript.
ISBN 0321199588.

Using HTML and XHTML - Special Edition
Ok, jeg har faktisk ikke selv læst denne. Men det er mit indtryk at Molly E. Holzschlags værk er en af de bedre lærebøger om html og xhtml. Og en sådan en bør der vel også være med her på listen.
ISBN 0789727315.

Designing with webstandards
Er dels en overordnet gennemgang af fordele (og begrænsninger) i webstandarder og browsere. Men også en bog med masser af relevante tips til den erfarne - men måske ikke helt "up-to-date moderne" - webudvikler. Jeffrey Zeldman er en ophavsmændene bag The Web Standard Project, og har i mange år beskæftiget sig med at udbrede kendskabet til, samt brugen og understøttelsen af, webstandarder.
ISBN 0735712018.

Web Standards Solutions - The Markup and Style Handbook
Den praktiske guide til webstandarder og god kode-praksis. Skrevet af Dan Cederholm som er en mand med mange års praktisk erfaring indenfor emnet.
ISBN 1590593812.

Speed up your site - Website optimization
Du kan selvfølgelig finde tips heri til hvordan du gør din (x)html- og css-filer mindre, men tror du det kun er filernes fysiske størrelse som er afgørende for hvor hurtig en webside loades? Ok, du ved måske også godt at CSS-styret layout generelt vises hurtigere af browsere end et layout der er opbygget med tabeller? Men der er faktisk stadig meget mere i emnet end bare dét. Jeg tror overraskende mange, også ellers meget erfarne webudviklere, vil finde Andrew B. Kings bog nyttig og lærerig
ISBN 0735713243.

Andre goder bøger som jeg har læst og kan anbefale er bl.a.: JavaScript Bible (Danny Goodman, ISBN 0764547186), JavaScript & DHTML Cookbook (Danny Goodman, ISBN 0596004672), Eric Meyer on CSS (Eric Meyer, ISBN 073571245X) og More Eric Meyer on CSS (Eric Meyer, ISBN 0735714258).

Et par bemærkninger om bøger udgivet i slut-90'erne (og desværre også i høj grad nogle år derefter, ja og på Forlaget Globe sågar i år!) vil jeg lige tilføje. Nettet boomede i årene op til og omkring Netscape og Microsoft i 1997 udgav hhv. Netscape Navigator 4 og Internet Explorer 4. Browser-krigen var på sit højeste, og begge software-producenters våben var at tilføje support for nye selvopfundne og ikke standardiserede udvidelser til html og javascript. Netop fordi nettet boomede sådan, og alle ville lære at lave deres egen hjemmeside, blev der skrevet hundredevis af bøger om emnet som omhyggeligt instruerede i hvordan man kunne lave de avancerede ting så det virkede i begge disse browsere. Heldigvis kom browser-fabrikanterne på bedre tanker, og efterfølgende browsere som Internet Explorer 5-6 (1999-2001), Mozilla, Netscape 6-7 (2000-2002) og Opera var igen styret ind på understøttelse af standarder som efterhånden også var blevet så udbyggede at de understøttede alle de funktionaliteter man før havde måtte ty til non-standard kode for at lave. Desværre var det på sin vis for sent. Folk havde nu lært at kode til IE4 og NN4, og de fleste så ingen grund til at holde deres "uddannelse" vedlige, vidste måske slet ikke noget om den udvikling der var. Sandsynligvis fordi forlagene var så stopfyldte med udgivelser, gik der også lidt for lang tid før de vigtigste bøger endelig fik den opdatering der kunne udbrede kendskabet til de nye standarder til den "bredere befolkning". Den dag i dag finder man webudviklere og webbureauer, som synes fuldstændig uvidende om den udvikling der har været, og stadig tror det er dyrt og grundlæggende et spørgsmål om at udvikle til flere platforme hvis man vil understøtte både Internet Explorer, Mozilla, Firefox, Netscape, Opera, Safari, Konqueror og hvad de mest kendte browsere nu ellers hedder. IE4 og NN4 er to blinde "vildspor", og hvis du stadig ligger inde med webbøger skrevet specifikt med henblik på udvikling til disse, så smid dem ud inden de gør mere skade. Der er "ingen" der bruger disse browsere i dag (De "rester" du kan finde i visse statistikker er efter min overbevisning langt hovedsageligt robotter der bliver fejlagtigt identificeret som disse browsere).

Comments

Write a comment... 

 

There are no comments to this post

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.